Om fire1

En blogg om byggnationen av en riktig hemmabio!

fire1.se är en blogg som handlar om hur jag förverkligar min dröm som är att bygga en riktig hemmabio! Bloggen kommer även innehålla en del teknik samt tyckande och tänkande om saker som är hemmabiorelaterade.

Vem är jag?

Ljud- och bildintresserad gift trebarnspappa boendes i Örebro. Jag har alltid gillat teknik och då framförallt stereo och hemmabio men även fotografering och datorer.

Varför namnet fire1 och vad betyder det?

Namnet myntades av en kompis när vi under en period tyckte att det var kul att direktöversätta våra efternamn till engelska. Fritt översatt blir mitt efternamn fire‑one och det var så det började. Under perioden hade jag en enklare hemmabiouppsättning och när vi såg på film hemma hos mig kom vi snabbt att använda uttrycket att vi såg på film på cinema fire‑one.

Varför en hemmabio?

Mitt intresse för ljud började någon gång under 90-talet när jag kopplade ihop farsans gamla Luxmanförstärkare med hans Carlssonkopior och förstod hur bra det faktiskt kunde låta från en stereo. Jag insåg att en stereo kunde vara så mycket mer än ett wattantal och lite elektronik nedtryckt i ett chassi av billig plast.

Sedan dess har intresset för ljud vuxit ännu mer och sedan millenieskiftet inkluderar det även bild.

2007 bodde jag i lägenhet och hade en hemmabio bestående av ett 4.0 system samt en projektor. Att köra 4.0 system är lite udda men det har sin förklaring i att jag hade ett par Martin Logan Ascent som frontar och det var svårt att hitta en center med bra klangmatchning (för rimliga pengar). Det funkade förvånansvärt bra förutsatt att man satt i mitten. Att ha en hemmabio i en lägenhet kan fungera bra men tyvärr blev det alltför ofta många kompromisser för att det skulle bli så bra som jag ville.

2008 var det dags för att flytta till hus och ett av skallkraven på huset var att det skulle vara möjligt för mig att bygga en hemmabio. Vi fann ett sådant hus, flyttade in och jag började drömma. Rummet som var tänkt till hemmabion fick husera min 4.0 anläggning men anläggningen såldes av snabbt då vi knappt hade tid till att se på film under en period. Men efter ett tag så fanns tiden där så jag började köpa på mig lite enklare utrustning och byggde så smått upp en anläggning. Uppgraderingsdjävulen slog till så efter ett tag hade jag en riktigt bra anläggning men rumsakustiken var under all kritik. Och nu, 8 år efter att vi flyttat in, är det äntligen dags att förverkliga drömmen!