Not great, not terrible…

Fyra saker på agendan, två hanns med.

Jag repade och gjorde stora jack i dörren, men den sitter plats.

Färgexperimentet med mineriten måste göras om, men det verkar fungera.

Jag hade tänkt fixa klart dörren, sockeln mot podiumet, fylla ut med flytspackel längs kanterna. Riktigt så blev det inte, men det vart helt ok ändå!

Jag började med sockeln mot det bakre podiumet. Jag har velat massor kring hur jag skulle göra. Ett tag var jag inne på att klä den med klinker men till slut vart rädslan över att det skulle kännas som ett badhus över så jag skippade den idén. Till slut landade det i att jag satte upp skivor av minerit och färgade dessa med kakelfog. Det låter kanske galet men det fungerade ganska bra och med lite justering av metoden tror jag att jag kan få till det bra. Färg hade nog de flesta sagt men det finns ingen bra färg som är så svart som jag vill.

Det var bara att sätta igång och kapa mineriten, det dammade sjukt mycket men det vart väldigt fina snitt med en vanlig cirkelsåg

Utgångsläget, podiumet med en något grov sockel.

Och med mineriten monterad. Jag fäste den med kakelfix.

Och med mineriten infärgad med svart kakelfog. Det ser lite ojämt och flammigt ut men jag tänkte gå över den en gång till.

Sen var det dags för dörren. Inga konstigheter, bara kasta upp den och hänga upp den på gångjärnen typ.

Nej. Så lätt kom jag inte undan. Problemen började när jag skulle få upp dörrbladet på gångjärnen. Efterdom bladt är så sjukt tungt tänkte jag att jag använder en kofot för att få lite hävarm och sen kan jag bara finlira in det på plats, en beprövad metod som jag har kört på innerdörrar tidigare. Men, jag lyckades, eller rättare sagt orkade, inte få till det bra. Istället lyckades jag tappa dörrbladet så att kofoten rev upp en rejäl flisa på den… Då hamnade jag i någon form av ren hulkenfrenesi och lyckades lyfta upp bladet, haka på det på gångjärnen och släppa det helt perfekt. Tada, nu var det bara att stänga dörren.

Nej, problemen fortsatte. Det gick inte att stänga dörren, bladet tog i karmen i övre bortre hörnet… Fram med lasern och vattenpass, dubbelkolla allt flera gånger om. Allt såg helt perfekt ut… Men, jag noterade att glipan mellan dörr och karm på gångjärnssidan inte var helt perfekt utan den var bredare i toppen och då finns det bara en medicin:

En gångjärnsriktare! Tyvärr hade jag bara en variant för vanliga innerdörrar (14mm) men denna tunga dörr har samma typ av gångjärn som en ytterdörr (17mm) så det fick bli en shoppingrunda innan jag kunde fixa problemet.

Sen var det bara att rikta om gångjärnet. Inga konstigheter alls utan man bara trär på verktyget över gångjärnet och tar i. Och dörren gick igen helt perfekt sen! 🙂

Supernära ytskiktet på väggarna nu, det kommer bli grym skillnad när det är uppe. Bara lite småfix kvar innan jag kan sätta fart.